Akce ekotýmu

Projekt Mezinárodní kuchyně ve školní jídelně

Celým školním rokem nás ve školní jídelně provází projekt „Mezinárodní menu ve školní jídelně“. Jedná se o společný projekt školní jídelny, Ekotýmu a celé školy. Projekt měl za úkol přiblížit dětem typická jídla a zvyklosti stravování různých zákoutí světa a také připomenout důležitost používání místních surovin a výrobků. Paní kuchařky se snažily dětem připravit co nejzajímavější pochoutky a místní speciality. Šlo jim o to, aby děti vše ochutnaly, aby jim chutnalo, a my tak  měli v jídelně co možná nejméně zbytků. Každé menu dané země nám přiblížily ekotýmačky ve svém hlášení prostřednictvím školního rozhlasu. Představily nám zemi, do které ten den budeme „cestovat“, seznámily nás s tím, co je pro ni typické, představily nám jídlo, na které se v jídelně máme těšit, a popřály nám dobrou chuť v cizím jazyce. Nad výdejním okénkem nás každý měsíc vítalo nové jméno a vlajka země, ze které aktuální menu pochází.

V jídelně se také každý měsíc proměňovala nástěnka dané země, kterou připravovaly jednotlivé třídy v různých předmětech. Na nápaditě zpracovaných plakátcích jsme si mohli prohlédnout vlajky, symboly, hlavní města daných států, zvyklosti a zeměpisné zajímavosti. Dozvěděli jsme se mnoho nového. Výtvarně nástěnku dotvářeli mladší spolužáci. Prohlédli jsme si italskou cukrárnu, vlaječky států nebo slovenský večerníček o Maťkovi, Kubkovi a jejich chundelatých ovečkách.

Paní kuchařky musely prolistovat a nastudovat recepty z  několik zahraničních kuchařek. V průběhu roku jsme tak ochutnali speciality ze Slovenska, Španělska, Francie, Maďarska, Itálie, Řecka, Indie a  Ameriky . Vyzkoušeli jsme, jak chutnají měkkoučké slovenské halušky, španělská paella s kuřecím masem, ve Francii oblíbená hovězí pečeně po burgundsku, nadýchaný francouzský croasan, maďarský hovězí perkelt, kremeš s vanilkovým krémem, italské tagliatelle se špenátem a ricottou, pizzu, pana cottu, řeckou polévku avgolemono, gyros, pitu, tzaziky, baklavu, indickou polévku z pečeného květáku, kuře na jogurtu, batáty a na závěr americké menu s dýňovou polévkou, kde nesměl chybět hamburgr s hranolkami, oblíbené brownies a spoustu dalších specialit.

Moc jsme si pochutnali. Někdy se nám dělaly boule za ušima. Podle paních kuchařek nám nejvíce chutnalo řecké a americké menu. Nejvíc jsme si chodili přidávat pizzu, gyros a pokud by to šlo, tak hamburgr s hranolkami. Každopádně můžeme říct: „Kde se dobře vaří, tam se dobře daří!“ Každý máme ve školní jídelně to své oblíbení jídlo a moc se na něj těšíme! Z našich českých jídel prý děti nejvíc milují krupicovou kaši! To nemáme v jídelně žádné zbytky! A bývá jako od maminky!

Přejeme „DOBROU CHUŤ“ ,„BON APETIT“ nebo „BUEN PROVECHO“!

Děkujeme paním kuchařkám a všem, kteří se do projektu zapojili!

Alžběta Rašková, Barbora Gregovská, žákyně 8. třídy a p. uč. Ivana Smolková

prohlédnout fotogalerii