Akce ekotýmu

Tibira v jídelně a na třídních schůzkách

Jistě jste si všimli, že se ve školní jídelně objevil nový a velmi zdravý nápoj Tibira. Ekotýmákům se podařilo domluvit s vedením školy a paní vedoucí školní jídelny, a tak Tibiru nacházíme jako součást jídelníčku. Pijeme ji pravidelně jednou za 2 týdny. Tento nápoj obsahuje ovoce, miliardy probiotik a vzniká fermentací (kvašením) na základě Tibi-starobylé symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Živé kultury v nápoji neustále pracují, proto chutná nápoj pokaždé jinak (čím déle ho necháte ve sklenici, tím méně je sladký a více je perlivý). Můžeme ji přirovnat k nápoji kombucha, o kterém jste možná slyšeli.

Tibiru ochutnali i rodiče na třídních schůzkách. Naši ekotýmáci si pro ně připravili ochutnávku a vysvětlili, co Tibira obsahuje a jak vzniká. Svoji skleničku si mohli odnést do třídy a v klidu vychutnávat.

Jíst lépe znamená jíst zdravě a chutně. Připravili jsme si proto pro rodiče dotazník o regionálních potravinách a požádali je, aby ho vyplnili v průběhu třídních schůzek. Poradili nám, které regionální potraviny znají a mohli by je doporučit, taky vzpomínali na svá oblíbená jídla ze své školní jídelny. Dotazníky vyhodnotíme, sejdeme se s paní vedoucí školní jídelny a společně vymyslíme, o jakou další potravinu nebo pokrm bychom mohli školní obědy obohatit.

Veronika Přehnalová, žákyně 6. třídy

prohlédnout fotogalerii