Aktuality ZŠ

4. a 5. třída ve Vysokých Tatrách

Začátek května byl pro 4. a 5. třídu měsícem chystání se na školu v přírodě. Protože jsme 20. května odcestovali až do dalekých Vysokých Tater, nechtěli jsme podcenit žádný detail, maličkost. Program byl zaměřen na turistiku i na poznávání přírody Slovenska.

Z Olomouce jsme jeli přímo do Tatranské Štrby, kde jsme bydleli v Hotelu Rysy. Cesta byla náročná. Jelo se vlakem a táhnout za sebou kufr nebylo jen tak. Člověk by nevěřil, kolik schodů se s tak velkým a těžkým kufrem musí překonat.

Odpoledne po ubytování patřilo prozkoumávání Štrby a prvním nákupům nezbytných suvenýrů. Všechny okouzlilo nádherné panorama. Vrcholky hor se tyčily do výšky a krásné „azuro“ a sluneční paprsky jen zdůrazňovaly okolní krásu.

Týdenní plán jsme měli náročný a doufali jsme, že nám počasí bude přát. Úterý začalo slibně. Modré nebe a sluníčko dětem ukázalo krásné výhledy. Přejeli jsme „zubačkou“ do Štrbského Plesa, odkud jsme vyšli na pro nás nejdelší túru - na Popradské Pleso.

Děti se statečně porvaly s náročností terénu i s jejich fyzičkou. Všichni došli k chatě u Popradského plesa, kde se štěstím na skupinku koukala krásná živá liška. Občerstvilo se, odpočinulo a kluci i holky se rozdělili na dvě skupiny.

Jedna šla pomalejším tempem zpět, druhá si obešla pleso a až poté se vydala dolů. Bohužel počasí ukázalo i svou stinnou stránku a pláštěnky přišly vhod. Unavené i lehce zmoklé děti přišly do hotelu, kde si následně užívaly společenské hry, sdílení zážitků i sledování hokeje. 

Také středa byla věnována turistice. Celá grupa se přesunula do Starého Smokovce, odkud byla lanovkou vyvezena na Hrebienok. Cestou kolem Studeného potoka křišťálová voda zdůraznila bílé kameny, čistotu i průzračnost vody i krásu všech vodopádů. Pěšinkou k Rainerově chatě jsme spatřili několik nezvykle modře zbarvených slimáků.

I ve středu jsme se při zpáteční cestě nevyhnuli dešti a někteří jedinci v pláštěnkách dojeli až zpět na hotel. Ani dva dny plné turistiky dětem neubraly na energii a večerní program „opepřen“ diskotékou si pořádně užily.

Čtvrteční dopoledne patřilo šifrám a hlavolamům. Do akce se muselo zapojit i myšlení. :-) Někteří se snažili vyřešit co nejvíce hlavolamů, jiní se o to téměř nepokusili. Odpolední program - výlet do Štrbského Plesa s výšlapem na „Vež snov“ - byl vytrvalým a velmi intenzivním deštěm pozměněn. Místo stezky v oblacích si děti pochutnaly na zmrzlině v cukrárně, v suvenýrech dokoupily poslední chybějící upomínkové předměty a přesunuly se na hotel. 

Večerní program byl jasný. Odměnit všechny, kteří si to zasloužili za své výkony, a že to byli opravdu všichni. :-) A pak - fandění u hokeje ČR x USA! V pátek po snídani se smutně zamávalo hotelu a už se jelo domů.

Celá škola v přírodě utekla velice rychle a všichni se shodli, že pár dnů navíc v Tatrách by bral každý z nás.

                                       Kateřina Hrubá

prohlédnout fotogalerii