Kampaň obyčejného hrdinství

V týdnu od 15. do 21. dubna jsme plnili Kampaň obyčejného hrdinství, kterou organizuje Ekoškola. To znamená, že pomáháme naší přírodě, budujeme úkryty pro zvířátka, sázíme rostlinky nebo šetříme vodou v domácnosti.  Do této kampaně se zapojila celá naše škola!

Po vyhodnocení dotazníků ze všech tříd jsme zjistili, že splnit všechny úkoly nebylo nemožné. Při ochraně přírody jsme zasadili 95 bylin, 10 stromů a 13 keřů. Vytvářeli jsme i prostředí pro živočichy. Celkem to bylo 17 úkrytů pro zvířátka a 13 pítek pro ptáky.

Společně jsme i snižovali spotřebu vody. Celkem bylo 319 krátkých, maximálně tříminutových sprch, ale ještě víc bylo čištění zubů se zavřeným kohoutkem a to 629, což je moc hezký výsledek.

Jíst zdravě a ekologicky není důležité jen pro naše zdraví, ale i pro přírodu. Během výzvy někteří jednotlivci zvládli společně dohromady 121 bezmasých dnů.

Místo autem, jsme cestovali hromadnou dopravou, na kole nebo pěšky a výsledkem jsme byli opravdu ohromeni. Urazili jsme totiž 1 505 km.

Úkolem bylo i být venku 2 hodiny v kuse, což jde splnit úplně jednoduše. Ať už to byl piknik na louce, sportovní aktivita nebo prosté chození ven s kamarády či rodiči, důležité ale je, že těch dvouhodinovek bylo 333!

digitálním detoxem už je to trošku složitější. Být celých 24 hodin bez telefonu, tabletu, počítače nebo třeba televize je pro některé z nás opravdu složité, ale i tak to někteří žáci zvládli. Takových dnů bylo 68, což je taky hodně na dnešní dobu.

Jsme rádi, že jsme mohli přispět ke zmírnění dopadu klimatických změn a naší přírodě zase trochu pomoci a věříme, že některé výzvy u nás zdomácní a stanou se součástí našeho denního režimu. Například taková rychlá námořnická sprcha je celkem fajn věc!

                                                  Veronika Přehnalová a Tereza Bartoníková, žákyně 7. třídy

prohlédnout fotogalerii